V Pezinku bude cez nasledujúci víkend medzinárodný sviatok dychovej hudby

12.08.2012 Bratislava

Pezinok 12. augusta (TASR) – Pezinskí nadšenci pripravujú na nasledujúci víkend 12. ročník najväčšieho medzinárodného súťažného festivalu malých dychových hudieb na Slovensku pod názvom Dychovky v Preši. Okrem súťažnej časti o ceny vo viacerých kategóriách budú dychové súbory zo štyroch krajín počas troch dní (17. - 19. 8.) vyhrávať i na rôznych verejných priestoroch tohto mesta.

Podľa hlavného iniciátora podujatia Františka Federa je to ojedinelý festival v sérii dychovkových podujatí. Má svoju pevnú dramaturgiu a osobitý esprit. Desiatky slovenských dychových hudieb a mažoretkových súborov, ale aj veľa rakúskych, poľských, maďarských, nemeckých či špičkových moravských kapiel už predviedlo svoje umenie zasvätenému pezinskému publiku.

V tohtoročnom programe sa predstaví deväť dychoviek zo Slovenska, tri z Česka a po jednej z Rakúska a Nemecka. O hlavnú cenu budú bojovať slovenské kapely Šarfianka, Krásinka a Senčanka, z ČR Veselá muzika z Ratiškovic, Svatobořáci a Křídlovanka i rakúska dychovka Blaskapelle Horavanka.

Prvé tóny dychovkových nástrojov zaznejú v piatok večer pri svätej omši a po nej na Radničnom námestí. V sobotu dopoludnia zahrajú na trhovisku a večer v Krušičovej kúrii slovenské súbory Svätojurská kapela, Šenkvičanka, Častovanka, Grinavanka a Cajlané. V nedeľu od 9. do 12.30 h bude možnosť si vypočuť pestrý repertoár dychových hudieb na viacerých priestoroch v centre mesta. Tradičný slávnostný sprievod všetkých účinkujúcich hudieb pôjde o 13.45 h od Kultúrneho domu cez Holubyho, Mladoboleslavskú a Rázusovu ulicu do amfiteátra, kde sa uskutoční hlavný súťažný program.

"Ten sa začne o 14. hodine zvučkou, ktorú pre náš festival upravil Adam Hudec. Vyhlásenie výsledkov medzinárodnej odbornej poroty očakávame o 19.15 h. Záver festivalu bude patriť koncertu vicemajstra Európy z roku 2008 dychovej hudbe Maguranka z Kanianky," uviedol pre TAS Feder. Podľa neho sa podujatie uskutoční za každého počasia.

Tradičnými organizátormi festivalu sú tamojšia dychová hudba Cajlané so svojím fanklubom a Pezinské kultúrne centrum.
 

Vyberte región